Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Allawi: verkiezingen in januari gaan door

13 sep 04

De verkiezingen in Irak die gepland zijn voor januari volgend jaar gaan door, ook als burgers in bepaalde steden er niet aan kunnen deelnemen. Dat heeft de Iraakse interim-premier Allawi gezegd in interviews die maandag verschenen in de Franse krant Le Figaro en verscheidene Britse kranten.

Als kiezers in een stad als Fallujah de stembusgang niet kunnen maken door problemen met de veiligheid, kunnen zij later alsnog gaan stemmen, aldus Allawi. "Als terroristen beslissen dat 300.000 mensen niet kunnen stemmen, zullen eerlijk gezegd die 300.000 niet verhinderen dat 25 miljoen mensen naar de stembus gaan".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell liet eerder eveneens weten dat de verkiezingen doorgang zullen vinden zoals gepland. Volgens Powell is het nu niet de tijd om "zwakheid te tonen of flauw te vallen, maar om door te gaan en het werk af te maken waar wij aan zijn begonnen", zo meldde de BBC.

Waarnemers maken zich vooral zorgen over de situatie in de miljoenenstad Bagdad, waar het geweld dit weekeinde onverminderd doorging. In de hoofdstad en in verscheidene steden in het midden en noorden van Irak vielen de afgelopen dagen zeker 110 doden. De meeste mensen kwamen om het leven in de plaats Tal Afar, vlak bij de grens met Syrië. Daar werden zeker 51 mensen gedood bij bombardementen. Amerikaanse troepen begonnen donderdag een offensief in Tal Afar. In de stad zouden zich buitenlandse strijders schuilhouden.

In Bagdad zelf kwamen zondag zeker 37 mensen om het leven en vielen tientallen gewonden tijdens gevechten in verscheidene wijken in de stad. In Fallujah zouden in de nacht van zondag op maandag negen mensen zijn gedood, onder wie vrouwen en kinderen, zo meldden medische bronnen. De Amerikaanse luchtmacht voerde bombardementen uit op het centrum van de stad, die zich in de zogenoemde 'soennitische driekhoek' bevindt waar het verzet tegen de Amerikaanse militairen zeer hevig is. De afgelopen maanden concentreerden de luchtaanvallen zich op de zuidelijke en oostelijke buitenwijken van Fallujah.

De groepering al-Tawhid wa al-Hihad van terroristenleider al-Zarqawi liet zondag weer van zich horen. De groep verklaarde op internet dat het achter de beschieting van een Amerikaanse militair voertuig zat, waarbij geen slachtoffers vielen. Al-Zarqawi riep in een aparte verklaring ook alle moslims op zich aan te sluiten bij zijn extremistische groep. Hij verweet de Koerden en sjiieten een "duivelse coalitie" te hebben gesloten met de Amerikanen en bedreigde de Iraakse interim-premier Allawi opnieuw met de dood.

Allawi maakte zondag overigens een balans op van het aantal slachtoffers door aanslagen in Irak. Hij sprak van 3000 doden en 12.000 gewonden. Het is onduidelijk over welke periode deze aantallen zijn berekend. Vermoedelijk gaat het om de maanden na de val van Saddam Hoessein in april vorig jaar.

Een islamitische groepering dreigde zondag de twee Italiaanse vrouwen die sinds vorige week in Irak gegijzeld worden gehouden, te onthoofden, als Rome niet binnen 24 uur alle Italiaanse troepen uit Irak terugtrekt. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Frattini reist maandag naar het Midden-Oosten voor gesprekken met politieke en religieuze autoriteiten in een poging de twee hulpverleensters vrij te krijgen. Frattini begint zijn reis in Koeweit.

De twee Franse journalisten die in augustus in Irak werden ontvoerd, zijn nog in leven. Dat heeft de Franse minister De Villepin maandag gezegd. Hij liet weten dat de inspanningen van zijn regering om de twee verslaggevers vrij te krijgen gedwarsboomd worden door de hevige gevechten in Bagdad.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief