Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zalm verwacht tegenstand bij hervorming europact

13 sep 04

Niet alle eurolanden zullen de voorgestelde versoepelingen en aanpassingen van de strenge Europese begrotingsregels accepteren. Minister Zalm van Financiën, die vrijdag en zaterdag in Scheveningen een vergadering met zijn Europese collega's voorzit, zei voor aanvang van de bijeenkomst dat het nog te vroeg is voor een akkoord.

"Sommige landen zullen ook hun eigen ideeën hebben", zei hij voor de ingang van het Kurhaus, waar de vergadering plaatsvindt. "Ik hoop dat we enige vooruitgang kunnen boeken. We kijken hoever we kunnen komen."

De ministers praten dit weekeinde vooral over het omstreden stabiliteitspact, dat voorschrijft dat begrotingstekorten van landen die de euro hebben ingevoerd, nooit boven de 3 procent bbp mogen uitstijgen op straffe van hoge boetes. De Europese Commissie wil een aantal uitzonderingen invoeren. Eurocommissaris Almunia zei vrijdag te hopen op een "vruchtbare discussie' over zijn voorstellen.

Zalm noemde de discussie over het stabiliteitspact delicaat en sprak van een "vervelend onderwerp". Eerder deze week zei hij in de Tweede Kamer nog dat veranderingen niet moeten leiden tot een verwatering van het pact. In het verleden was Zalm altijd uitgesproken tegenstander van versoepelingen van de begrotingsregels, maar nu hij voorzitter is, moet hij naar eigen zeggen op eieren lopen. Hij zei vrijdag alleen te hopen dat er een basis komt om verder te praten.

De ministers benoemen naar alle waarschijnlijkheid de Luxemburgse collega Juncker tot permanente voorzitter van de zogeheten eurogroep, de vergadering van de twaalf eurolanden.

Mogelijk mag de enige tegenstander van 's mans benoeming, Oostenrijk, de vice-voorzitter leveren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief