Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuw terrorismeproces van start in Brussel

13 sep 04

In Brussel is maandag een tweede proces begonnen tegen mannen die worden verdacht van steun aan moslimfundamentalisten die plannen hadden voor aanslagen in de Belgische hoofdstad. Tien personen staan terecht. Volgens de Belgische justitie had de groep contacten met het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama Bin Laden.

Vanaf maandag komt opnieuw de Belg van Tunesische origine Tarek Maaroufi voor de rechter. Maaroufi kreeg eerder dit jaar al zeven jaar celstraf opgelegd voor steun aan een bende rondom de ex-profvoetballer Nizar Trabelsi, die ook aanslagen wilde plegen in België en Frankrijk.

De groep die nu terechtstaat, was in het bezit van wapens, drugs en computermateriaal met formules voor het maken van bommen. Zij riskeren tot vijf jaar celstraf. Het proces in Brussel is met de hoogste veiligheidsmaatregelen omgeven.

Bij het begin van het proces heeft hoofdverdachte Marroufi elke band met terroristische activiteiten ontkend. Rechtbankvoorzitster Claire De Gryze wreef hem in dat hij in Antwerpen onderdak had gegeven aan Abou Dahdah, leider van de al-Qaeda-afdeling in Spanje, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Madrid.Maaroufi beweerde echter niets te weten van de achtergrond van Dahdah.

(Bron: ANP/BELGA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief