Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Netanyahu wil referendum over terugtrekking Gaza

13 sep 04

De invloedrijke Israëlische minister van Financiën Netanyahu heeft zich maandag uitgesproken voor een nationaal referendum over het plan van premier Sharon om de Gazastrook te ontruimen. De minister liet weten dat de volksraadpleging wat hem betreft zo snel mogelijk zou moeten worden gehouden.

Sharon zei vorige week zelf voorstander te zijn van een referendum over zijn plan. Hij uitte wel twijfel over de haalbaarheid van een snelle organisatie van een volksraadpleging en het nut daarvan.

Het voorstel van de premier om alle nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen en het leger uit het gebied terug te trekken, is door zijn eigen Likudpartij onlangs afgewezen. Zondag kwamen in Jeruzalem nog circa 10.000 demonstranten bijeen om te protesteren tegen het plan. Sharon waarschuwde voor een burgeroorlog als de tegenstanders van terugtrekking hun harde verzet niet staken.

Opiniepeilingen wijzen uit dat zo'n 60 procent van de Israëlische bevolking voor de ontruiming van de strook is. Maar kolonisten en de Likudpartij bestrijden dit.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief