Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Talrijke doden door aanslag in Bagdad

14 sep 04

Zeker 47 mensen zijn dinsdag omgekomen door een aanslag met een autobom bij een politiebureau in Bagdad. Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Gezondheid gemeld. Door de aanslag raakten 114 personen gewond. De woordvoerder zei dat de meeste slachtoffers burgers zijn.

De groepering van Abu Musab al-Zarqawi, die wordt gezien als de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. In een verklaring stelt de groep al-Tawhid wa al-Jihad dat een van zijn zelfmoordcommando's de bom tot ontploffing eeft gebracht.

De authenticiteit van de verklaring op internet (www.ansarnet.ws/vb) kan niet worden geverifieerd. De groep zegt ook achter de aanslag van dinsdag op Iraakse politiemensen in de stad Baquba, ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van Bagdad, te zitten. Daarbij vielen dertien doden.

De explosie in Bagdad had plaats in de buurt van de Haifa-straat. Getuigen meldden dat in de buurt van het politiebureau overal lichaamsdelen lagen. Een cameraman van het Britse persbureau Reuters liet weten dat hij in een lijkenhuis van een ziekenhuis twintig lichamen had gezien.

In de Haifa-straat werd zondag zwaar gevochten tussen Iraakse rebellen en Amerikaanse militairen. Bij die gevechten vielen zeker dertien doden. Het gebied geldt als een bolwerk van Iraakse opstandelingen.

In de nacht van maandag op dinsdag kwamen in Bagdad twee Amerikaanse militairen om door een aanslag. Een bom ontplofte toen hun patrouille passeerde. In de stad Hilla ten zuiden van Bagdad schoten onbekenden maandagavond drie Irakezen dood. De mannen zouden met de Amerikanen hebben samengewerkt.

(Bron: (ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief