Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe tv-zender De Mol wil eredivisievoetbal

16 sep 04

Mediaondernemer John de Mol gaat inderdaad een eigen televisiezender beginnen op het kanaal van kinderzender Nickelodeon (MTV Networks). De plannen daarvoor lekten al eerder uit, maar woensdag maakten MTV en De Mol bekend dat de overeenkomst rond is.

De Mol wil op de zender ook sport gaan uitzenden en aast op de tv-rechten van het eredivisievoetbal.Het nieuwe commerciële tv-station gaat op z'n vroegst in het najaar van 2005 de avonduren (vanaf 18.00 uur) op het kanaal van Nickelodeon invullen. Een naam voor de zender is nog niet bekend.

De programmering moet een "familiair karakter" krijgen en naast voetbal is er daarom ook ruimte voor andere sportuitzendingen en amusementsshows.

De rechten van de eredivisie voor het seizoen 2005-2006 komen vrij op het moment dat De Mol met zijn zender wil beginnen. De procedure om de tv-pakketten van de eredivisie te verkopen, begint binnenkort. De mediaondernemer gaat zich mengen in die strijd en was overigens al eerder geïnteresseerd in sportuitzendingen, want hij was actief betrokken bij de totstandkoming van Sport7. Deze sportzender hield het hoofd niet boven water.

"Een verrassende ontwikkeling." Zo betitelt een NOS-woordvoerder woensdag de aankondiging van het bedrijf van John de Mol (Talpa). "Nu krijgen we er naast RTL en SBS een concurrent bij. Hij heeft voldoende 'buying power' om de rechten te verkrijgen, maar ik hoop dat de Eredivisie NV ook rekening houdt met aspecten als kwaliteit en continu‹teit.''

Talpa, wat Latijn is voor 'mol', staat nu vooral bekend als een radiobedrijf (Noordzee FM, Radio 10 Gold). Talpa heeft verder belangen in onder meer kabel- en telecombedrijf Versatel en autofabrikant Spyker. Na zijn vertrek bij productiebedrijf Endemol verwachtten velen al dat John de Mol "iets met tv" zou gaan doen. Tv-presentator Mart Smeets bijvoorbeeld dacht dat De Mol een sportzender zou opzetten, maar dat is absoluut niet het geval, aldus De Mol's woordvoerder woensdag.

"Het zwaartepunt ligt bij amusement en daarnaast is er ruimte voor sport", aldus de zegsman. Of het station ook nieuwsprogramma's gaat maken, is nog niet duidelijk. Belangrijke tv-prominenten zijn nog niet aangetrokken. "Tot dusver heeft John zelfs nog niet met zijn zus Linda over de plannen gesproken, maar dat gaat hij nu wel doen."

Volgens de woordvoerder is in Nederland zeker ruimte voor een nieuwe tv-zender. "De kijktijd in Nederland neemt nog steeds toe. De Mol denkt dat met goed product, een dosis geduld en een beetje lef een positie bij de bestbekeken zenders binnen een aantal jaren bereikbaar is. Serieuze hobbels moeten we nog wel nemen. Zo hebben we een uitzendlicentie nodig van het Commissariaat voor de Media en moeten we de diverse programmaraden nog overtuigen van doorgifte van de zender.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief