Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'De Mol ondergraaft TROS-plannen niet'

16 sep 04

De aankondiging van mediaondernemer John de Mol dat hij een nieuwe commerciële televisiezender wil beginnen, zorgt er niet voor dat soortgelijke plannen van de TROS in de ijskast belanden. Dat zei TROS-voorzitter K. van Doodewaerd donderdag.

"Wij zijn vastbesloten om samen met onze Vlaamse partner VTM door te gaan met het inventariseren van de mogelijkheden om een commercieel tv-station op te zetten. Uit de plannen van De Mol blijkt dat er op dit moment allerlei impulsen in de tv-markt zijn en dat er van alles gaande is."

De Mol maakte woensdag bekend dat hij vanaf najaar 2005 in de avonduren een zender wil beginnen op het kanaal van kinderzender Nickelodeon (MTV Networks). Elke avond wil hij daar vanaf 18.00 uur programma's met "een familiair karakter" uitzenden. Daaronder verstaat hij veel amusementsshows en sportuitzendingen. Zo aast hij op de tv-rechten van het eredivisievoetbal. Een naam voor De Mols nieuwe zender is er nog niet.

"Het is buitengewoon reëel dat De Mol een succes maakt van zijn nieuwe zender. Hij slaagt er makkelijk in om goede mensen om zich heen te verzamelen en heeft het meeste geld om de voetbalrechten binnen te halen", schetst Van Doodewaerd. Hij is er nog steeds van overtuigd dat ook zijn plannen kansrijk zijn. "Wij worden bestookt met telefoontjes van interessante marktpartijen, net als de VTM. VTM is overigens niet geschrokken van de plannen van De Mol. Hun topman Van Thillo zit dan wel in België, maar wist er alles van. Tycoons praten met elkaar, misschien bestaat er wel een tycoonclub.''

Van Doodewaerd ziet in de marktontwikkelingen aanleiding om staatssecretaris Van der Laan (Media) te manen nu snel een helder mediaplan te maken. De D66-bewindsvrouw wil komend voorjaar komen met een uitgebreid kabinetsplan over de toekomst van het omroepbestel, maar de TROS-voorzitter vindt dat te laat.

"De Publieke Omroep zit nu in grote onzekerheid over de toekomst. Als de politiek geen duidelijkheid biedt, dan gaan commerciële partijen er bijvoorbeeld met de voetbalrechten vandoor. Dan wordt de koek verdeeld onder de neuzen van de politici. Het is verschrikkelijk dat wij zo moeten dobberen en dan moeten wij als TROS wel voor onszelf gaan zorgen.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief