Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Special van NOVA: crisis in de polder

17 sep 04

"De Geus is een oplichter die bovendien onbarmhartig is en onbekwaam. Balkenende is een prutser en het hele kabinet verkwanselt de belangen van de werknemers." Zo kwalificeert FNV-voorzitter Lodewijk de Waal het kabinetsbeleid zaterdag in de NOVA-special 'Crisis in de polder'.

NOVA reconstrueert de avond van 18 mei dit jaar; de avond dat het Voorjaarsoverleg mislukte. Sinds die avond leven het kabinet en de vakbeweging op voet van oorlog met elkaar. De vakbeweging organiseert de komende weken demonstraties en stakingen tegen de maatregelen van het kabinet.

Het Voorjaarsoverleg had als doel dat kabinet, werkgevers en werknemers, in de traditie van het poldermodel, samen afspraken zouden maken over de pensioenleeftijd. NOVA zoekt antwoord op de vraag waarom - voor het eerst sinds begin van de jaren tachtig - het overleg leidde tot een breuk. Alle hoofdpersonen worden geïnterviewd onder wie premier Balkenende, de ministers Geus en Zalm, VNO-voorzitter Schraven en FNV-voorzitter De Waal.

Minister de Geus vindt het een gemiste kans dat de FNV niet akkoord ging met het laatste compromisvoorstel, waar de werkgevers wel mee instemden. Maar de Waal zegt: "Als wij dit voorstel hadden geaccepteerd, had het kabinet alle regelingen voor het prepensioen afgeschaft. Dat is de prijs die wij niet wilden betalen."

VNO voorzitter Schraven zegt: "Achteraf gezien heb ik meegedaan aan een toneelstuk, waarbij alle rollen al vastlagen. Maar dat is wijsheid achteraf. Toen we met de avond begonnen had ik goede hoop dat we eruit konden komen. Want het ging eigenlijk over niks. De verschillen tussen de partijen waren heel erg klein."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief