Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Depressieve Saddam smeekt om genade'

20 sep 04

Saddam Hoessein is "angstig en depressief" en heeft onlangs "gesmeekt om genade". Dat heeft de Iraakse interim-premier Iyad Allawi gezegd in een interview met de Arabische krant al-Hayat dat maandag verscheen.

In zijn verzoek wees Saddam Hoessein er volgens Allawi op dat hij voor de publieke zaak had gewerkt en dat het zijn doel niet was om iemand kwaad te doen. Allawi reageerde naar eigen zeggen door erop te wijzen dat een Iraaks hof moet beslissen over het lot van de ex-dictator.

Het beeld dat Allawi van Saddam Hoessein schetst, lijkt niet in overeenstemming met het eerste optreden publieke optreden van de voormalige leider van Irak sinds zijn gevangenname. Toen hij in juli voor het speciale tribunaal verscheen, toonde de oud-dictator zich een en al opstandigheid en beweerde hij nog steeds de rechtmatige president van Irak te zijn.

Volgens minister van Mensenrechten Bakhtiar Amin vindt Saddam Hoessein nog steeds dat hij de enige rechtmatige leider is in Irak. De oud-dictator toont geen enkel berouw voor de wandaden waarvan hij wordt beschuldigd. Dat zei de bewindsman tegen The New York Times.

Saddam Hoessein zou zijn dagen voornamelijk vullen met lezen uit de koran en het verzorgen van plantjes. Verder mag hij af en toe een potje schaken of pokeren met elf van zijn voormalige vertrouwelingen, die ook vastzitten. De heren spreken elkaar nog altijd aan met de titel die zij droegen toen Saddam Hoessein nog aan de macht was, aldus Amin.

Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Saddam Hoessein geweigerd zich te laten onderzoeken door psychologen. Wel houden deskundigen hem continu in de gaten voor het geval hij zelfmoordneigingen zou krijgen.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief