Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bonden roepen op tot 24-uursstaking in Amsterdam

21 sep 04

De vakbonden roepen ambtenaren van de gemeente Amsterdam op om de hoofdstad volgende week maandag gedurende 24 uur plat te leggen. Onder andere personeel op trams, metro en stadsbussen moeten het werk neerleggen.

Dat appèl hebben de vakbonden dinsdag gedaan bij een demonstratie tijdens de troonrede. Ook mensen die bij bedrijven in de hoofdstad werken, worden opgeroepen mee te doen aan de actie, aldus vakbondsbestuurder J. Heilig van FNV Bondgenoten. Verder is het de bedoeling dat niet alleen het stadsvervoer, maar ook een deel van het streekvervoer dat op Amsterdam rijdt, maandag staakt.

Naast de 24-uursstaking plannen de bonden die dag een grote manifestatie op het Amsterdamse Beursplein. Naast werknemers in het openbaar vervoer moeten bijvoorbeeld ook ambtenaren bij de reinigingsdiensten en personeel op de gemeentekantoren het werk neerleggen, willen de vakbonden.

Dinsdagmiddag stroomden op het Jonas Daniël Meyerplein in de Amsterdamse binnenstad al ruim 1500 actievoerders samen, zo hebben bonden en politie gemeld. "Dat is een goede opkomst", aldus bestuurder R. Cornelissen van de vakbond AbvaKabo FNV. De officieel als 'werkvergadering' aangekondigde protestbijeenkomst voor alle Amsterdamse ambtenaren was de aftrap van estafetteacties in Noord-Holland, die onder meer donderdag staalbedrijf Corus in Velsen stil moet leggen.

Voor de actiedag volgende week maandag was de actie op prinsjesdag "eigenlijk maar een opwarmertje", aldus Cornelissen. In de loop van de middag keerden de meeste ambtenaren terug naar hun werkplek. Voor velen is die op een steenworp afstand van het plein, waar het Amsterdamse stadhuis staat. De actie verliep zonder ongeregeldheden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief