Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tsjetsjenenleider Basajev eist 'Beslan' op

22 sep 04

De radicale Tsjetsjeense leider Sjamil Basajev heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige gijzelingsactie in de school van Beslan. Hij deed dat in een brief die vrijdag is geplaatst op de separatistische website Kavkazcenter.com.

Basajev, die zijn verklaring tekent met zijn 'nom de guerre' Abdallah Shamil, meldt dat de actie is uitgevoerd door de groep 'Riyadus-Salichin' onder leiding van kolonel Orstchojev. In totaal zou de groep hebben bestaan uit 33 rebellen: veertien Tsjetsjenen, negen Ingoesjen, drie etnische Russen, twee Arabieren, twee Osseten en drie mensen van een andere etniciteit.

De Russische autoriteiten zijn volgens Basajev verantwoordelijk voor het bloedige einde van de gijzeling, omdat zij het initiatief zouden hebben genomen voor de bestorming van de school op 3 september. Bij de gijzeling kwamen inclusief de gijzelnemers zeker 370 mensen om het leven. De gijzelaars eisten het vertrek van de Russische troepen uit Tsjetsjenië of het aftreden van president Poetin.

Als de Russen waren begonnen met het uitvoeren van de eisen, zouden de gijzelaars water en eten hebben gekregen en hadden de jongste kinderen de school mogen verlaten, aldus Basajev. Ook zegt hij via tussenpersonen een brief aan Poetin hebben gestuurd, waarin hij beloofde dat Rusland verschoond zou blijven van verdere terroristische aanslagen in ruil voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië.

De militante Tsjetsjeen meldt ook verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslagen op twee passagiersvliegtuigen die op 24 augustus neerstortten in het zuiden van Rusland. Basajev is de meest invloedrijke en bekende rebellenleider in Tsjetsjenië. Hij is ook het brein achter spectaculaire aanslagen en gijzelingsacties in de Kaukasus in de afgelopen jaren.

In 1995 gijzelde Basajev in het zuid-Russische Boedjonnovsk duizend mensen in een ziekenhuis. Ook de gijzeling in het Moskouse musicaltheater eind 2002 zou door hem zijn georganiseerd.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief