Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderzoek naar mogelijke handlangers Samir A.

23 sep 04

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of de 18-jarige Samir A. nog handlangers heeft gehad bij zijn voorbereidingen voor aanslagen in Nederland. Het is nog niet duidelijk of dit iets oplevert.

Dat is donderdag gebleken tijdens de pro forma-zitting die wordt gehouden in de zaak tegen de van terrorisme verdachte man van Marokkaanse afkomst. Ook wil het OM dat A. psychisch in het Pieter Baan Centrum (PBC) wordt onderzocht.

Omdat de verdachte tot nu toe gebruik maakt van zijn zwijgrecht en weinig praat, is het volgens de officier van justitie moeilijk om zijn geestelijke gesteldheid te onderzoeken. De advocaten van A. willen dit onderzoek niet, omdat er volgens hen geen aanwijzingen zijn dat hun cliënt een geestelijke stoornis heeft.

Het OM verdenkt Samir A. van het voorbereiden van aanslagen op overheidsgebouwen zoals de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, de luchthaven Schiphol, het ministerie van Defensie en het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Bij de doorzoeking van zijn huis vond de politie onder meer plattegronden van deze gebouwen. Die waren voorzien van aantekeningen over bijvoorbeeld bewaking. Ook vond de politie twee patroonhouders voor automatische wapens, een flesje gevuld met stoffen en voorzien van bedrading.

Verder troffen de politiemensen een handgeschreven testament van Samir aan. Daarin staat dat hij wil dat zijn pasgeboren kind moet worden opgevoed in de geest van de jihad, de heilige oorlog tegen de ongelovigen.

De politie arresteerde Samir A. op 30 juni voor zijn mogelijke betrokkenheid bij een gewapende overval op een supermarkt. Hiervoor moet hij zich ook bij de rechter verantwoorden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief