Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rusland lanceert plan tegen terrorisme

25 sep 04

Rusland streeft wereldwijd naar een snellere uitlevering van personen die worden verdacht van terroristische activiteiten. Moskou gaat hiervoor een resolutie bij de Verenigde Naties (VN) indienen.

Dat maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, donderdag in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN bekend. Hij riep de internationale gemeenschap op zich te verenigen in de strijd tegen het terrorisme.

In een eerste reactie sprak Groot-Brittannië zijn steun uit voor de plannen, die moeten voorkomen dat terreurverdachten nog misbruik van asielrecht en een vluchtelingenstatus kunnen maken. Londen toonde zich bereid tot nauwe samenwerking met Moskou.

In de geplande resolutie van de VN-Veiligheidsraad pleit de Russische regering voor een uitgebreide zwarte lijst van personen en groepen die terreur begaan, steunen of financieren. Degenen op de lijst worden "versneld" uitgeleverd, zodat zij niet aan berechting kunnen ontkomen. Tegen hen moeten ook andere stappen mogelijk zijn, zoals een bevriezing van tegoeden.

Na het gijzelingsdrama op een school in Beslan en een reeks aanslagen door Tsjetsjeense rebellen, heeft Rusland "harde" conclusies getrokken over de strijd tegen het terrorisme, aldus bewindsman Lavrov. Volgens hem is de tijd gekomen om terreur niet meer met verschillende maatstaven te meten. De terroristen van Beslan en die van de aanslagen in de Verenigde Staten zijn "schepselen van dezelfde soort", zei hij.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief