Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush: Irak schrappen uit 'as van het kwaad'

24 sep 04

President Bush wil dat Irak formeel verdwijnt van de Amerikaanse lijst van landen die het terrorisme steunen. Dat deelde het Witte Huis vrijdag mee.

Volgens Bush is na de val van Saddam Hoessein een nieuwe situatie ontstaan in het Arabische land. Bush schaarde Irak eerder tot de 'as van het kwaad', waartoe ook Iran en Noord-Korea behoren. Ook Cuba, Libië, Syrië en Sudan staan op de Amerikaanse terreurlijst. Minister van Buitenlandse Zaken Powell moet procedureel het Congres nu vragen Irak te schrappen van de lijst.

De Verenigde Staten zullen wellicht beginnen met de terugtrekking van hun troepen uit Irak voordat land echte vrede kent. Dat liet minister van Defensie Donald Rumsfeld vrijdag doorschemeren na een ontmoeting met de Iraakse premier Iyad Allawi.

"Iedere suggestie dat het land vredig en perfect moet zijn voor we het aantal Amerikaanse militairen kunnen terugbrengen, zou volgens mij duidelijk onverstandig zijn. Het land is nooit vredig en perfect geweest, en zal dat waarschijnlijk wel nooit worden", aldus Rumsfeld.

CorrespondentenHet grote Duitse televisiestation ARD trekt zijn twee correspondenten in Irak voorlopig terug. De zender stelt dat de "tijdelijke" maatregel is bedoeld om de "veiligheidssituatie nader te kunnen onderzoeken". Het Spaanse persbureau EFE haalt zijn verslaggever om dezelfde reden ook terug.

De aankondiging van de ARD komt ongeveer een week nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn alle Duitsers dringend had opgeroepen Irak te verlaten. Het departement sprak van een toegenomen kans op ontvoeringen of aanvallen op buitenlanders. Het wilde niet zeggen of er specifieke bedreigingen waren geuit aan het adres van Duitsers in het Arabische land.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief