Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bot adviseerde tegen opgraven Irakees

26 sep 04

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) aangeraden het stoffelijk overschot van de Irakees, die door marinier Erik O. zou zijn neergeschoten, niet op te graven voor onderzoek. Dat heeft de woordvoerder van de minister zaterdag bevestigd.

Het OM had het ministerie van Buitenlandse Zaken kort voor de zomer om advies gevraagd in het kader van het onderzoek naar de Nederlandse marinier. Wanneer het slachtoffer onderzocht zou kunnen worden, zou het OM kunnen vaststellen of de Irakees door een kogel van Erik O. gedood is. Kort na het schietincident eind vorig jaar is dat niet gebeurd.

Bot adviseerde af te zien van opgraving vanwege "religieuze gevoeligheden". Het proces tegen Erik O. begint maandag. Zowel het OM van Arnhem als het ministerie van Justitie willen niet reageren op de kwestie, omdat de zaak nog onder de rechter is.

Een Amerikaanse militair is zaterdag veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens de moord op een lid van de Nationale Garde in de Noord-Iraakse stad Tikrit. Dat heeft het Amerikaanse leger laten weten.

De militair heeft bekend de moord in mei te hebben gepleegd en valse verklaringen te hebben afgelegd tijdens zijn proces voor de krijgsraad op de basis Danger in Tikrit, luidt de verklaring. De veroordeelde is ook in rang gedegradeerd tot soldaat en oneervol ontslagen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief