Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel slachtoffers bij aanval op konvooi in Irak

26 sep 04

Tien mensen zijn gedood en 26 gewond geraakt bij een aanval in Irak op een konvooi van tankwagens. De bloedige aanval op het konvooi was zaterdag in Latifiyah, circa dertig kilomter ten zuidwesten van Bagdad.

Het werd zondag pas bekend door meldingen uit ziekenhuizen in de omgeving. Artsen in ziekenhuizen in Fallujah hebben dit weekeinde geklaagd over de vele vrouwen en kinderen die het slachtoffer worden van Amerikaanse beschietingen en bombardementen. Alleen al op zaterdag werden zeker 23 mensen gedood en raakten er circa 45 gewond.

Zaterdagavond vielen de Amerikaanse strijdkrachten met onder meer vliegtuigen en tanks opnieuw woonwijken aan in stad, circa 50 kilometer ten westen van Bagdad. Daarbij zijn volgens de laatste gegevens zeker 15 mensen gedood, onder wie vrouwen en kinderen. Een arts in het ziekenhuis van de stad, Dhiya al-Jumaili, zei voor de laatste bombardementen dat eerder op dezelfde dag zeker acht doden vielen en vijftien mensen gewond raakten, onder wie vrouwen en kinderen.

De Amerikanen stelden in een verklaring "dat ongeveer tien terroristen bijeen waren om aanvallen te plannen op onschuldige Iraakse burgers en leden van internationale troepenmacht". De lokatie van deze bijeenkomst in Fallujah was het doelwit van een van bombardementen en beschietingen.

De directeur van het ziekenhuis in Fallujah, Rafia al-Isawai, heeft evenwel tegen de omroep al-Jazeera gezegd dat zijn hospitaal wordt gevuld met dode en gewonde vrouwen en kinderen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief