Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marinier Eric O. na negen maanden voor de rechter

27 sep 04

Marinier Eric O. heeft maandag aan het begin van zijn proces gezegd niet schuldig te zijn aan overtreding van de geweldsinstructie in Irak. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze sergeant-majoor aangeklaagd, omdat hij onterecht een schot op een groep Irakezen zou hebben afgevuurd.

Daardoor is op 27 december volgens justitie een Irakees gedood. Volgens het OM was er geen aanleiding om te schieten.

O. kreeg maandag ondersteuning van enkele tientallen veteranen en andere militairen. De rechtbank is maandagochtend begonnen met de ondervraging van de sergeant-majoor. Een aantal van de vragen en opmerkingen van de president van de rechtbank werden met verontwaardigd gesnuif ontvangen op de publieke tribune.

Het fatale schot werd volgens justitie gelost tijdens een incident waarbij Irakezen een container probeerden te plunderen, die van een vrachtwagen was gevallen. O. werd met zijn Quick Reaction Force om assistentie gevraagd. Volgens getuigenissen van medemariniers die bij het incident aanwezig waren, was er echter geen sprake van een zodanige dreiging dat het voor O. gerechtvaardigd was om te schieten.

O. verklaarde maandag dat het in zijn ogen wel degelijk noodzakelijk was om het waarschuwingsschot af te vuren. "Er was sprake van een situatie die uit de hand zou kunnen lopen. Er zou gevaar, een acute levensgevaarlijke situatie kunnen ontstaan", benadrukte O. "Ik heb duidelijk willen maken dat de mensen weg moesten gaan. Ik heb verantwoordelijkheid voor mijn mensen en het besluit om te schieten heb ik weloverwogen genomen. Ik wilde ons beschermen tegen een dreigende overrompeling."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief