Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meer dan tienduizend actievoerders op de Dam

27 sep 04

Op de Dam in Amsterdam hebben zich 10.000 tot 11.000 mensen verzameld om te protesteren tegen het kabinetsbeleid. Dat heeft actieleider J. Heilig van vakbond FNV Bondgenoten maandag gezegd. Hij verwacht dat de demonstratie tegen 13:00 uur is afgelopen.

Onder de demonstranten zijn brandweerlieden en militairen in uniform. De brandweerlieden hadden twee auto's meegenomen en negeerden daarmee een oproep van minister Remkes van Binnenlandse Zaken om bij acties geen materiaal te gebruiken.

Verder demonstreren onder andere havenwerkers, werknemers van het bedrijf Stork en van diverse Amsterdamse ziekenhuizen. Voorzitters L. de Waal van de vakcentrale FNV en D. Terpstra van het CNV betraden onder de tonen van het lied De Vlieger van André Hazes het podium.

Zij herhaalden dat de vakbonden de acties de komende weken zullen voorzetten. Het openbaar vervoer in Amsterdam blijft maandagavond ook staken, ondanks de herdenking van Hazes in de Amsterdam ArenA. Fans kunnen daardoor alleen met eigen vervoer of de trein de ArenA bereiken.

De Waal en Terpstra voelen zich gesteund door de opkomst tijdens de demonstratie op de Dam en bij eerdere manifestaties. "Ik heb het gevoel dat in Nederland de knop volledig om is. De onverschilligheid is weg. Burgers zetten zich frontaal in tegen het kabinet", aldus CNV-voorzitter Terpstra.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief