Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EP: kennis Kroes 'onvoldoende'

29 sep 04

De leden van het Europees Parlement die kandidaat-Eurocomissaris Neelie Kroes hebben ondervraagd vinden haar inhoudelijke kennis 'onvoldoende'. In een brief die pas op 11 oktober openbaar wordt gemaakt, schrijft de Franse commissievoorzitter dat de leden niet tevreden zijn over het optreden van Kroes.

Ze blijkt haar benoeming met de hakken over de sloot te hebben gehaald, terwijl Nederlandse Europarlementariërs na afloop van de hoorzitting nog hadden gezegd dat er brede steun bestond voor Kroes. De commissie ging uiteindelijk akkoord omdat Kroes voor de post Mededingingsbeleid over de "vereiste persoonlijke en professionele capaciteiten" beschikt.

Eerder werd al getwijfeld aan de geschiktheid van Kroes in verband met haar banden met de zakenwereld, die haar bij haar werk in een lastige positie kunnen brengen. Voorzitter Barroso van de EC moet aan de commissie uitleg geven over de gedragscode waaraan Kroes zich moet houden om belangenverstrengeling te voorkomen.

Het Europees Parlement moet zich uitspreken over de toekomstige Europese Commissie. Eind oktober zal er in Straatsburg over het benoemen van de Europese Commissie worden gestemd, maar formeel is het niet mogelijk om tegen een individuele kandidaat te stemmen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief