Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry erkent 'onbewaakt moment'

29 sep 04

De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft voor het eerst toegegeven dat zijn stemgedrag inzake de oorlog in Irak op sommige "onbewaakte momenten" niet handig is geweest. Hij doelde daarmee op zijn tegenstem in de Senaat inzake het voorstel van president Bush om 87 miljard dollar extra uit te trekken voor financiering van de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan.

In een interview met ABC's Good Morning America zei de senator uit Massachusetts dat zijn wisselende stemgedrag "wel mijn positie weergaf". Aanvankelijk wilde Bush de extra middelen financieren door een deel van de belastingverlagingen voor de allerrijksten terug te draaien. Daar was Kerry het naar eigen zeggen mee eens.

Toen bleek dat Bush dat niet deed, stemde Kerry tegen. "Ik vond dat de rijkste mensen in de lasten zouden moeten delen, ik stemde tegen uit protest", aldus de Democratische presidentskandidaat, die morgen in debat gaat met Bush, onder meer over de oorlog in Irak.

De Republikeinen gebruiken de kwestie al sinds maart, toen duidelijk werd dat de senator het zou opnemen tegen Bush, om Kerry te beschimpen als een flip flopper, iemand die voortdurend van mening verandert. 'Kerry stemde eigenlijk voor de 87 miljard dollar voordat hij ertegen stemde', is inmiddels een gevleugelde uitspraak geworden in het Bush-kamp.

In het interview erkende Kerry dat de Republikeinen zijn wisselende stemgedrag handig hadden uitgebuit. "Ik moet ze daarvoor complimenteren", zei Kerry. Om vervolgens direct met het verwijt te komen dat zijn rivaal ook regelmatig van standpunt verandert.

Kerry: "Bush zei dat hij niet naar de Verenigde Naties zou gaan om vervolgens wel te gaan. Hij wilde geen ministerie voor Binnenlandse Veiligheid en nu is hij er groot voorstander van. Hij was tegen de 11/9-commissie, waarna hij er zijn goedkeuring aangaf, hij zei dat hij niet zou getuigen en uiteindelijk getuigde hij toch".

Desgevraagd zei Kerry in het vraaggesprek dat hij Irak niet zou zijn binnengevallen "als we hadden geweten wat we nu weten". "Ik zou de invasie niet hebben gesteund als ik geweten had dat er geen massavernietigingwapens waren en dat er geen relatie was tussen 11/9 en Saddam Hussein".

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief