Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geweld in Gazastrook eist opnieuw levens

30 sep 04

Schermutselingen eerder deze week in de Palestijnse gebieden hebben donderdag een vervolg gekregen. Daarbij zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Israëlische militairen schoten bij een inval in het noordelijke deel van de Gazastrook zeven Palestijnen dood. Bij verschillende incidenten in het gebied kwamen drie Israëliers om het leven.

Israëlische tanks en bulldozers trokken donderdagmorgen het district Jabalyah in het noorden van de Gazastrook binnen. Bij vuurgevechten werden zeven Palestijnen doodgeschoten.

In de buurt van Jabalyah schoten Palestijnen een Israëlische militair dood. De Israëlische radio meldde dat in twee andere incidenten een Israëlische vrouw en een Israëlische militair om het leven kwamen. Jabalyah is zoals veel plaatsen in de Gazastrook een wijk bewoond door Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen.

De Israëlische militairen kwamen opnieuw in en rond Jabalyah in actie, omdat mogelijk uit dit gebied woensdag een raket was afgevuurd op het grensgebied in Israël. Daarbij werden twee kinderen gedood. Vijftien andere bewoners van de plaats raakten gewond door de twee explosies.

De raketaanval waarvoor de radicale Hamas-beweging de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, volgde op Israëlische acties in het noorden van de Gazastrook die er juist op gericht waren dergelijke beschietingen tegen te gaan. Bij diverse confrontaties vielen woensdag aan Palestijnse kant zeker tien doden. De Israëlische operatie begon al in de nacht van dinsdag op woensdag.

Woensdagavond kwamen bij twee aanvallen drie Palestijnen om, nadat Israëlische vliegtuigen als antwoord op de door Hamas opgeëiste beschieting raketten hadden afgevuurd op Jabaliya.

Eerder op de dag vielen er ook al slachtoffers bij Jabaliya. Een militante Palestijn en twee tieners overleefden het treffen met Israëlische militairen niet. In Nablus op de Westelijke Jordaanoever doodde het Israëlische leger in de ochtend een gezocht lid van de al-Aqsa Martelaren Brigades, een radicale afsplitsing van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Yasser Arafat. Het 25-jarige slachtoffer zou betrokken zijn geweest bij verscheidene aanslagen tegen Israëlische doelen.

En in Jenin openden Israëlische militairen het vuur op een taxi. Daardoor kwamen twee Palestijnen om het leven en raakten twee vrouwen gewond. Volgens de Palestijnse autoriteiten behoorden de slachtoffers niet tot een militante organisatie.

(Bron: ANP/AFP/EFE/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief