Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tientallen doden door autobomexplosies Bagdad

30 sep 04

In het zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag tientallen doden gevallen als gevolg van drie grote explosies. Ziekenhuismedewerkers meldden in totaal zeker 42 doden en een groot aantal gewonden. Het ministerie van Gezondheid sprak daarvoor van zeker twintig doden.

De drie explosies van autobommen vonden vrijwel gelijktijdig plaats, zo liet een woordvoerdervan het Amerikaanse leger weten. Twee auto's gingen de lucht in in de buurt van een waterpompstation dat kort daarvoor officieel in gebruik was genomen. Een derde ontploffing deed zich voor bij een post van de Nationale Iraakse Garde, ongeveer een kilometer van de plaats van de andere twee explosies.

De drie explosies volgden op nog een aanslag met een autobom, enkele uren eerder, waarbij aan de rand van Bagdad zeker een Amerikaanse militair en twee Iraakse politieagenten om het leven kwamen. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger laten weten.

Ook in de plaats Tall Afar, in het noorden van Irak, kwamen donderdag zeker vier Irakezen om het leven bij een ontploffing van een autobom. Zestien mensen raakten gewond, zo meldden medische bronnen.

(Bron: AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief