Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote opkomst verwacht bij demonstratie zaterdag

1 okt 04

Steeds meer mensen worden verwacht bij de demonstratie tegen het kabinetsbeleid zaterdag in Amsterdam. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerde peiling van Maurice de Hond onder 750 mensen. Twee weken geleden gaf 10 procent van de ondervraagden aan naar de hoofdstad te komen, inmiddels is dat 13 procent.

Volgens Maurice de Hond zouden er weleens 200.000 mensen naar de demonstratie in Amsterdam kunnen komen. "Als de weersomstandigheden gunstig zijn zou dit de grootste demonstratie kunnen worden die in de laatste tien jaar in Nederland heeft plaatsgevonden.''

De peiling, in opdracht van het NOS-Radio 1 Journaal, wijst uit dat de toename van de actiebereidheid volledig is toe te schrijven aan de aanhangers van de PvdA, SP, GroenLinks en de leden van de vakbonden. Van de bonden gaf 19 procent eerder aan te komen, inmiddels is dat 28 procent.

In het vergelijkbare onderzoek dat Maurice de Hond twee weken geleden deed, bleek dat 60 procent van de Nederlanders veel moeite heeft met de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat percentage is hetzelfde gebleven. Wel geeft 56 procent van de mensen nu aan vooral moeite te hebben met de plannen rond het VUT en het prepensioen.

Opvallend is dat ondanks de grote weerstand nu 58 procent (eerst was dat 51 procent) van de ondervraagden vindt dat ingrijpende bezuinigingsmaatregelen nodig zijn. Maar de geënquˆteerden vinden dat er niet fors in de sociale voorzieningen gesneden moet worden.

De recente toegezegde aanpassingen van de plannen van het kabinet zijn voor velen niet voldoende. Aanhangers van de oppositiepartijen vinden voor meer dan 90 procent dat de aanpassingen nog (veel) te weinig zijn.

Aanhangers van de VVD en het CDA staan minder achter de vakbond dan twee weken geleden, terwijl de aanhangers van de links oppositiepartijen dat juist meer doen. Zo stond eerst nog 40 procent van de CDA-kiezers achter de vakbond, nu is dat 28 procent. Bij de PvdA is dat percentage gestegen van 84 naar 92.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief