Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Havenbedrijf: garanties niet rechtsgeldig

1 okt 04

Het Havenbedrijf Rotterdam stelt dat de garanties die voormalig directeur W. Scholten aan de RDM-groep heeft afgegeven niet rechtsgeldig zijn. Daarom wil de onderneming geen enkele euro betalen om de garanties van 110 miljoen euro gestand te doen.

Dat zei president-commissaris W. van Sluis vrijdag. Hij baseert zich op conclusies van PriceWaterhouseCoopers (PWC), dat het leenschandaal bij het havenbedrijf heeft onderzocht.

Scholten had de garanties op eigen houtje afgegeven aan de RDM-groep van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Hij had volgens Van Sluis geen enkele andere betrokkene geïnformeerd. "Wij hechten eraan te benadrukken dat er nog geen enkele euro is betaald'', voegde de president-commissaris daaraan toe.

Scholten heeft achteraf gezegd in het belang van de haven te hebben gehandeld toen hij de garanties gaf. RDM zou duikboten aan Taiwan hebben kunnen leveren, maar de order ging niet door na druk van de Nederlandse regering en grote bedrijven. Zij waren bang voor een boycot van China, dat op gespannen voet leeft met Taiwan.

Aanvankelijk ging het havenbedrijf ervan uit dat de garanties een waarde hadden van 100 miljoen euro. Uit het onderzoek van PWC kwam echter naar voren dat het om 110 miljoen euro gaat.

Als onderpand voor de garanties kreeg het havenbedrijf RDM Technology, een schip en vastgoed in Frankfurt. RDM Technology is echter waardeloos gebleken. Voor het defensiebedrijf wordt faillissement aangevraagd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief