Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnen roepen noodtoestand af

2 okt 04

De Palestijnse Autoriteit heeft vandaag de noodtoestand uitgeroepen in de Palestijnse gebieden. Zij heeft bovendien de internationale gemeenschap om hulp gevraagd, zo staat in een verklaring.

Door het uitroepen van de noodtoestand zijn de Palestijnse ministeries en openbare diensten beter in staat de bevolking te helpen. Premier Qurei heeft zijn reis naar Rusland en Turkije afgezegd. Later vandaag komt het Palestijnse kabinet in spoedzitting bijeen.

Het uitroepen van de noodtoestand is een reactie op de acties van het Israëlische leger. Sinds woensdag hebben soldaten zo'n 50 Palestijnen gedood, inclusief de vier mannen die vanochtend om het leven zij gekomen. De mannen werden doodgeschoten toen zijn vanuit Gaza Israël wilden binnendringen, zo hebben ooggetuigen gemeld.

Een Israëlische, militaire bron zei dat informatie was binnengekomen over een op handen zijnde aanslag in het zuiden van Israël. Soldaten zagen vier mannen met explosieven op hun lichaam die probeerden over de grens te komen, aldus de bron.

Jabalya
Eerder op de ochtend werden bij een aanval op het vluchtelingenkamp Jabalya in het noorden van de Gazastrook vier gewapende Palestijnen omgebracht. Bij huiszoekingen in Rafah is een 63-jarige Palestijn door Israëlische soldaten gedood.

Met het doden van Palestijnen reageert Israël op de Palestijnse raketaanval op het dorpje Sderot, woensdag. Hierbij kwamen twee jonge, Israëlische kinderen om het leven.

Een dag later ging premier Sharon akkoord met een groot offensief in de Gazastrook, om dergelijke incidenten te voorkomen. Onder de naam operatie 'Dagen van Boetedoening' zet Israë; daarbij negentig tanks en pantservoertuigen in.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief