Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

RDM-werf kreeg hogere bankgaranties

2 okt 04

Het Havenbedrijf Rotterdam blijkt niet voor 100 miljoen maar voor 180 miljoen euro aan risicovolle bankgaranties te hebben afgegeven aan de noodlijdende RDM-werf van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.

Dat blijkt uit een tussenrapportage van het accountantskantoor PriceWaterhouseCoopers (PWC), dat onderzoek doet naar het financiële schandaal.

Het grootste deel van de bankgaranties, 110 miljoen euro, komt ten laste van het havenbedrijf. Maar de inmiddels ontslagen directeur Willem Scholten gaf de bankgaranties op eigen gezag af.

Geen bevoegdheid
Hij had daar volgens PWC geen bevoegdheid voor. Bovendien bleken de onderpanden die Van den Nieuwenhuyzen tegenover de garanties stelde, waardeloos te zijn.

Daarom zegt het havenbedrijf zich niet verplicht te voelen om die 110 miljoen euro aan RDM te betalen en zo nodig een juridische procedure te beginnen tegen de betrokken banken (onder meer Rabobank en Staal Bankiers).

RDM kwam in financiële problemen omdat een Taiwanese duikbootorder niet door ging. Den Haag vreesde strafmaatregelen van het economisch belangrijke China.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief