Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Massaprotest in Amsterdam

2 okt 04

Meer dan 200.000 mensen hebben in Amsterdam gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid, melden de vakcentrale FNV en de politie. Het protest verliep zonder problemen. Agenten hoefden geen arrestaties te verrichten onder de gemoedelijke protestanten.

Demonstranten die op weg waren naar het Museumplein werd na 12.00 uur het advies gegeven niet meer naar het plein te gaan. Op een groot scherm stond de waarschuwende tekst: "Het Museumplein is overvol. Voor uw veiligheid wordt u aangeraden daar niet heen te gaan !!!".

Op het Museumplein passen ongeveer 125.000 mensen.

Druk
Rond 14.00 uur verlieten de eerste groepen mensen het Museumplein. De uittocht naar het Centraal Station verloopt rustig.

De politie verwacht geen grote problemen bij de terugkeer van de demonstranten. "Het wordt natuurlijk druk, maar de mensen kunnen ook via andere stations dan het Centraal Station naar huis", aldus een woordvoerster.

Ook de NS verwachten dat de terugreis soepel zal verlopen. "Waar nodig en waar mogelijk zetten we extra treinen in of verlengen we de treinen", aldus een zegman.

Tevreden
De organisatoren van de vakcentrales FNV, CNV en MHP zijn tevreden over de "fantastische opkomst". Onder luid gejuich dankte FNV-voorzitter De Waal het publiek.

De massale steun is volgens De Waal reden voor een gesprek met het kabinet. "Als het kabinet serieus wil onderhandelen, dan kunnen ze morgen langskomen", zei hij.

Vroeg
Vanuit het hele land trokken mensen al vroeg in de ochtend naar de manifestatie. De treinen naar de hoofdstad waren overvol, zelfs al had de NS extra treinen ingezet. Rond tien uur was de drukte op het spoor zo groot dat reizigers uit het noorden en zuiden het advies kregen niet meer naar Amsterdam te reizen.

De NS besloot in de loop van de ochtend nog enkele duizenden extra zitplaatsen in te zetten om alle betogers te kunnen vervoeren. De Nederlandse Spoorwegen draaide op maximale capaciteit.

Estafette
De vakcentrales hebben de grote demonstratie de afgelopen twee weken voorbereid met kleinere estafette-acties overal in het land. Daar kwamen meer mensen op af dan was verwacht. De grootste actie vond plaats in Rotterdam, waar op 20 september - één dag voor Prinsjesdag - 40.000 tot 50.000 mensen op de been waren.

Een week later legden medewerkers van het openbaar vervoer in Amsterdam en delen van Noord-Holland het werk voor 24 uur neer, en kwamen ongeveer 10.000 mensen bijeen op de Dam.

De bonden gaan de komende weken nog actiedagen houden in onder meer de zorg, het openbaar vervoer, de bouw en bij gemeenten, heeft FNV-voorzitter De Waal gezegd tijdens de massademonstratie. Hoe die estafette-acties eruit gaan zien, liet hij in het midden. "Het is aan de bonden hoe ze de acties vorm gaan geven."

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief