Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ontvoerders eisen vrijlating Bashir

2 okt 04

De Iraakse groepering die twee Indonesische vrouwen heeft ontvoerd, eist dat Jakarta de militante moslimleider Abu Bakar Bashir vrijlaat. Dat heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera bericht.

Bashir wordt beschouwd als de leider van Jemaah Islamiyah, de Zuidoost-Aziatische terreurgroep die banden zou hebben met al-Qaeda. De leider zit vast op verdenking van terroristische activiteiten.

De advocaat van Bashir heeft gezegd dat zijn cliënt niet wil worden uitgeruild. "Hij betwijfelt of het allemaal klopt omdat het tegen de islam is om vrouwen te gijzelen. Hij denkt dat het een plan is van Amerika."

Recentelijk was Jemaah Islamiyah verantwoordelijk voor de aanslag op de Australische ambassade in Jakarta. Ook pleegde de groep in 2002 de aanslag op Bali waardoor zo'n 200 stierven, onder wie vier Nederlanders.

Wahid
De Indonesische ex-president Wahid gaat zich persoonlijk inzetten om de twee gegijzelde vrouwen vrij te krijgen. Het voormalige staatshoofd is door de Indonesische regering gevraagd te bemiddelen, meldt The Jakarta Post.

Wahid is verbonden aan de Indonesische organisatie Nahdlatul Ulama, een van de grootste moslimorganisaties ter wereld met ongeveer 40 miljoen leden. Hij studeerde ooit in Irak.

Al-Zarqawi
In het kader van de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme zijn in de Iraakse stad Fallujah zeker zeven mensen gedood bij een aanval op een schuilplaats van terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi. Volgens plaatselijke artsen zijn er vrouwen en kinderen onder de doden.

Volgens de VS zijn vanuit de schuilplaats zelfmoordaanslagen voorbereid op Iraakse burgers en politiemensen. Ten tijde van de aanval zouden circa tien opstandelingen in het pand hebben gezeten.

Amerikanen
Al-Zwaqawi en zijn groep voeren aanvallen uit op Amerikaanse doelwitten en worden verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering van veel buitenlanders. Sommige gegijzelden, zoals de Amerikanen Eugene Armstrong en Jack Hensley, zouden door al-Zarqawi persoonlijk zijn vermoord.

De Brit die samen met Armstrong en Hensley werd ontvoerd, Kenneth Bigley, zou nog steeds in handen zijn van al-Zarqawi en zijn mannen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief