Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Geus ziet opening na betoging

2 okt 04

Minister De Geus ziet in de toespraak van FNV-voorzitter Lodewijk De Waal in Amsterdam aanknopingspunten voor hernieuwd overleg. De Waal zei dat het kabinet "morgen kan langskomen" als het serieus wil onderhandelen.

De Geus reageerde daar voor Radio 1 met instemming op, omdat de vakbeweging in een eerder stadium het overleg afbrak.

Het overleg met de sociale partners moet zich volgens de CDA-minister richten op het economisch herstel, de werkloosheid en op het langer doorwerken werkbaar maken voor in het bijzonder slijtende beroepen.

Best wel groot
De Geus noemde het protest in Amsterdam "best wel een grote demonstratie". "Het zegt wel iets over waar mensen bezorgd over zijn."

De minister onthield zich van commentaar op de woorden van Jozias van Aartsen die op een VVD-bijeenkomst de vakbondsleiders van ophitsing betichtte.

Stuitende teksten
Volgens Van Aartsen hebben De Waal en Terpstra hun achterban met "platte, stuitende teksten opgehitst" tot de grote protestactie in Amsterdam. "Leiderschap is bij deze heren heel ver te zoeken", zei Van Aartsen.

Hij vroeg zich hardop af of de demonstranten wel goed op de hoogte zijn van de kabinetsplannen. "Het beeld is dat de onderkant wordt gepakt, terwijl het kabinet juist een hele hoop heeft gedaan om de inkomensverdeling een rechtvaardige te laten zijn."

Volgens Van Aartsen is de leiding van de vakbeweging best op de hoogte van de inzet van het kabinet zorg en sociale zekerheid te hervormen om toekomstige generaties niet te zwaar te belasten. "Ze weten het donders goed, maar ze gedragen zich als struisvogels in de polder die met de kop in het zand kennelijk verder willen."

Onontkoombaar
De bonden moeten hun achterban duidelijk durven maken dat sociale ingrepen onontkoombaar zijn, vinden Van Aartsen en CDA-fractievoorzitter Verhagen.

De CDA-fractievoorzitter zei in een reactie op de hoge opkomst in Amsterdam dat massale protestacties geen duurzame oplossing voor maatschappelijke problemen. Demonstreren noemde hij bovendien "ouderwets".

Verhagen verweet fractievoorzitter Bos van de PvdA verder gebrek aan lef. "Als hij achter het banier blijft lopen, loopt hij achter alle maatschappelijke feiten aan."

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief