Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon: groter offensief Gazastrook

3 okt 04

De Israëlische premier Sharon wil het Israëlische offensief in de Gazastrook uitbreiden. Hij zei voor de radio dat er meer acties nodig zijn om te voorkomen dat militante Palestijnen nog raketten op Israëlisch grondgebied kunnen afvuren.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft opgeroepen tot een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over het Israëlische offensief in de Gazastrook. Hij deed dat na afloop van een spoedzitting van het Palestijnse kabinet.

Premier Qurei had zijn reis naar Rusland en Turkije afgezegd om de zitting te kunnen bijwonen. Tegelijk met de oproep van Arafat deed Qurei een beroep op de radicale Palestijnen in de Gazastrook om de raketbeschietingen op Israël te staken.

Noodtoestand
Zaterdag had de Palestijnse Autoriteit de noodtoestand uitgeroepen in de Palestijnse gebieden. Door het uitroepen van de noodtoestand zijn de Palestijnse ministeries en openbare diensten beter in staat de bevolking te helpen.

Het uitroepen van de noodtoestand is een reactie op de acties van het Israëlische leger. Sinds woensdag hebben soldaten zeker vijftig Palestijnen gedood. Zondagmorgen werden twee Palestijnen gedood in het vluchtelingenkamp Jabalya. Zaterdag kwamen zeker negen Palestijnen om bij verschillende acties in de Gazastrook, onder wie een lokale Hamasleider.

Bufferzone
Het militaire offensief in Gaza is volgens Israëlische media bedoeld om een bufferzone te creëren. Die moet voorkomen dat vanuit dat gebied raketten Israël nog kunnen bereiken. De radicale Hamas-beweging heeft echter gezworen raketten te blijven afvuren op Israël, vooral op Ashkelon. Een woordvoerder van Hamas heeft de inwoners van de havenstad opgeroepen hun huis te verlaten.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief