Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS ontkent beschieting journalisten

3 okt 04

De VS zegt niets te weten van een beschieting van enkele auto's in West-Irak waarin ook de twee gegijzelde Franse journalisten zaten.

De Franse parlementariër Didier Julia, die beweert bij de onderhandelingen over de vrijlating van de Fransen betrokken te zijn, meldde gisteren dat de vrijlating van het duo niet is doorgegaan vanwege de beschieting.

De journalisten zouden daarbij ongedeerd zijn gebleven, maar zes Iraakse ontvoerders zouden zijn omgekomen. Volgens Julia waren de gijzelaars onderweg naar Syrië om daar te worden vrijgelaten.

Bemoeienis
De Franse regering is niet blij met de bemoeienis van Julia. Hij bemoeilijkt de onderhandelingen die wij met grote discretie voeren, aldus een verklaring.

De autoriteiten schilderen de verklaringen van de parlementariër af als ongeloofwaardig. Een Franse diplomaat in Bagdad verklaarde eveneens dat hij twijfelde aan de echtheid van het bericht over de beschieting.

Of Parijs Julia heeft verzocht zijn actie te staken, is niet duidelijk. Didier Julia is lid van de regeringspartij UMP van Jacques Chirac.

De twee Franse journalisten Christian Chesnot (37) en Georges Malbrunot (41) verdwenen op 20 augustus.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief