Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel doden en gewonden door autobom in Bagdad

4 okt 04

Een autobom heeft maandag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker tien mensen gedood en zeventig verwond. De bom explodeerde in het centrum, vlakbij een rekruteringscentrum van het Iraakse leger. Dat is vlakbij de Groene Zone waar de Iraakse regering en de Amerikaanse en Britse ambassade zijn gehuisvest.

Getuigen zagen een auto naar de ingang van de Groene Zone snellen om daarna te ontploffen. In het rekruteringscentrum waren op dat moment honderden jonge mannen aanwezig om zich aan te melden voor het leger. Een arts van het nabijgelegen Yarmouk Ziekenhuis verwacht dat het aantal slachtoffers nog veel verder zal oplopen.

"Onze afdelingen werken op volle kracht. We proberen ons in deze situatie te redden, maar het is echt verschrikkelijk."

Korte tijd later was er een tweede explosie in het stadscentrum. Dat gebeurde in de buurt van hotels waar veel buitenlanders verblijven. Ziekenhuizen meldden dat minstens een dode is gevallen en dat twaalf mensen gewond zijn geraakt. Direct na de ontploffing brak er een vuurgevecht uit.

In Fallujah hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen maandag aanvallen uitgevoerd op Fallujah, een bolwerk van verzet. Zeker twaalf mensen kwamen om, onder wie vrouwen en kinderen, aldus ziekenhuismedewerkers. Het Amerikaanse leger heeft laten weten dat een wapenopslagplaats van opstandelingen is aangevallen. Ook waren aanhangers van de terroristenleider Al-Zarqawi het doelwit.

Een hoge functionaris van het ministerie van Wetenschap en Technologie is maandag in de Iraakse hoofdstad Bagdad doodgeschoten, aldus een zegsman van het Binnenlandse Zaken. Het gaat om Thamer Abdellatif, een van de directeuren van het ministerie. Bij de aanslag kwam ook een vrouwelijke medewerker van de functionaris omhet leven. Wie achter de aanslag zit is niet bekend.

De Poolse regering heeft maandag gezegd eind volgend jaar uit Irak te vertrekken. Volgens minister Jerzy Szmajdzinski van Binnenlandse Zaken heeft de missie dan 2,5 jaar geduurd en is dat genoeg. Polen heeft ongeveer 2500 militairen gestationeerd in het zuiden van Irak.

(Bron: ANP/AFP/DPA/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief