Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marokkaanse gemeenschap bezorgd door politie-inval

4 okt 04

De Marokkaanse gemeenschap is sinds de politie-inval bij het Marokkaanse gezin in de Utrechtse Bucheliusstraat zeer bezorgd. Dat liet het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT) maandag weten. Volgens het SMT is de politie-inval geen incident en worden Marokkanen vaak "onterecht" in verband gebracht met terrorisme.

Daardoor vrezen veel Marokkanen een grote kans ten onrechte te worden aangehouden onder het mom van terrorismebestrijding, aldus het SMT-voorzitter S.Boudouft. Dat tast niet alleen de geloofwaarheid van de rechtsstaat aan, maar werkt ook de integratie van Marokkanen tegen, vindt de voorzitter.

Het gevoel als tweederangsburger te worden behandeld wordt versterkt en het vertrouwen in de overheidsorganisaties wordt ondermijnd, stelt Boudouft. De organisatie dringt er bij Justitie op aan om meer zorgvuldigheid te betrachten alvorens tot aanhoudingen of arrestaties over te gaan. Verder wil de organisatie dat de slachtoffers worden gerehabiliteerd. Dat kan het vertrouwen enigszins herstellen, denkt de SMT-voorzitter.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie liet eerder weten dat het gezin de schade aan hun woning als gevolg van de politie-inval vergoed krijgt. De grootschalige inval in de bovenwoning van het gezin had te maken met een lopend onderzoek naar terrorisme. De recherche was op zoek naar explosieven. De doorzoeking van het huis leverde geen belastend materiaal op. De drie gezinsleden zijn na twee dagen vrijgelaten.

De SMT verwijst in de verklaring verder naar de inval in augustus bij Marokkanen in Roosendaal op basis van informatie van de Spaanse informatiedienst. Achteraf blijkt dat de verkeerde personen zijn aangehouden. In maart werd een groep Marokkanen die op Schiphol familie kwam afhalen, zonder enige uitleg door de marechaussee gefouilleerd. In augustus 2002 werd een Hagenaar van Marokkaanse afkomst door zes politieauto's en een politiebusje op de Van Brienenoordbrug aangehouden. Na vier uur cel kwam hij vrij. De reden van zijn arrestatie kreeg hij nooit te horen.

De Marokkaanse gemeenschap in Utrecht heeft vorige week al in een verklaring, bestemd voor minister Donner, gezegd dat een inval als in Utrecht "stigmatiserend" op de Marokkanen werkt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief