Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Herben verwacht splitsing in LPF-fractie

5 okt 04

Fractievoorzitter Herben van de LPF verwacht een splitsing in zijn fractie. Zelf keert hij terug naar de LPF-partij, waarvan de fractie zich anderhalve maand geleden afscheidde. Herben zal daar een bestuursfunctie gaan bekleden en mogelijk zelfs voorzitter worden.

Herben denkt dat zes leden van zijn achtkoppige fractie hem zullen volgen. Maar het Kamerlid Eerdmans zal zich naar zijn verwachting afsplitsen en overstappen naar de Groep Wilders, het Kamerlid dat uit de VVD stapte. Ook LPF-Kamerlid Hermans zal volgens Herben mogelijk uit de fractie vertrekken. Zowel Hermans als Eerdmans heeft inmiddels ontkend dit van plan te zijn.

Herben is maandag benaderd door het LPF-bestuurslid Moleveld met het verzoek weer terug te keren naar de partij. Herben is daar naar zijn zeggen op in gegaan omdat hij vreesde dat de rechter de fractie zou verbieden de naam LPF nog langer te gebruiken. Het partijbestuur had daar in een kort geding om gevraagd en is dinsdag inderdaad in het gelijk gesteld.

"Die naam Lijst Pim Fortuyn is voor mij buitengewoon belangrijk'', aldus Herben dinsdagochtend. "Ik zou nooit verder willen gaan als Groep Herben of Groep Nawijn.''

Een tweede reden voor Herben om terug te keren naar de partij is dat veel leden hem daarom hebben gevraagd. Toen de fractie in augustus uit de LPF stapte omdat ze de stroom van ruzies moe was, bleven volgens Herben 2200 van de 2400 leden de partij trouw.

Herben denkt dat als hijzelf voorzitter of vice-voorzitter wordt van het partijbestuur het mogelijk moet zijn de LPF te hervormen tot een stabiele partij. De vroegere ruziemakers, die hij niet bij name wil noemen, zijn volgens hem uit het bestuur verdwenen. De huidige voorzitter Belder legt per 1 november zijn functie neer. De geldschieters Maas en Thunnissen zien volgens Herben ook brood in een herstart van de LPF.

Herben zegt destijds grote moeite te hebben gehad met het besluit van de fractie om de partij de rug toe te keren. "Ik heb het toch gedaan, omdat ik hoopte dat er een nieuwe beweging zou ontstaan, maar dat is niet gebeurd.'' Verwante groeperingen als Leefbaar Rotterdam en Kamerlid Wilders leunen volgens hem achterover "om uit de restanten van de LPF wat Kamerleden op te pikken''. Herben zegt "gekwetst'' te zijn door Wilders, die weigert met hem samen te werken en alleen zaken wil doen met Eerdmans.

Herben zal de fractie dinsdag vragen hem tot 1 januari de tijd te geven om het LPF-partijbestuur weer op poten te zetten. Kamerleden als Van As en Van den Brink zullen hem zeker volgen. Van enkele andere is hij minder zeker. "Maar ik denk dat het zes-twee wordt.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief