Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

LPF-fractie dreigt uiteen te vallen

5 okt 04

De chaos binnen de Lijst Pim Fortuyn is weer eens compleet. Nadat fractievoorzitter Herben zich maandag weer meldde als lid van de partij LPF, lijkt de fractie uit elkaar te vallen.

Zelf verwacht Herben dat de meerderheid van de fractie hem volgt, maar anderen weerspreken dat. Kamerlid Nawijn kondigde wel aan uit de fractie te stappen, maar noemde een terugkeer naar de partij onbespreekbaar. De stap van Herben noemde hij "onverteerbaar'' omdat de voltallige fractie in augustus juist het lidmaatschap van de partij had opgezegd. De fractie was de bestuurlijke perikelen zat.

Ook LPF-Kamerlid Eerdmans sluit uit ooit weer lid van de partij te worden. Zijn fractiegenoten zouden daar net zo over denken. Fractiegenoot Varela evenwel zei wel weer lid te willen worden als het bestuur van de LPF binnen drie maanden orde op zaken stelt.

Eerdmans en fractiegenoot Hermans ontkenden ook het bericht uit de mond van Herben dat zij zich aansluiten bij de Groep Wilders, die sinds zijn vertrek uit de VVD een eenmansfractie in de Tweede Kamer vormt.

Dinsdagmorgen kwam de LPF zonder Herben bijeen om de toekomst in de Tweede Kamer te bespreken. In alle onduidelijkheid staat een ding staat vast: Tweede-Kamerleden die geen lid zijn van de partij LPF mogen die naam niet meer gebruiken. Dat stelde de rechtbank in Den Haag dinsdag in een uitspraak in een kort geding dat de partij tegen de Kamerfractie had aangespannen. Alleen in vergaderingen in de Tweede Kamer mogen de fractieleden de naam LPF nog voeren omdat zij daar onschendbaar zijn.

"Die naam Lijst Pim Fortuyn is voor mij buitengewoon belangrijk'', aldus Herben dinsdagochtend. "Ik zou nooit verder willen gaan als Groep Herben of Groep Nawijn.'' Hij zegt ook in augustus al moeite te hebben gehad met het opzeggen van zijn LPF-lidmaatschap. Nu dat niet tot gevolg heeft gehad dat er een nieuwe beweging ontstaat, keert hij op zijn schreden terug. Veel leden zouden hem daarom gevraagd hebben. Herben verwacht als voorzitter of vice-voorzitter de LPF om te kunnen vormen tot een stabiele partij.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief