Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA tevreden over oordeel Commissie over Turkije

6 okt 04

De PvdA is tevreden over het rapport van de Europese Commissie over Turkije. PvdA-Tweede-Kamerlid Timmermans: "Dit is een goede basis voor de Europese regeringsleiders om in december een definitief besluit te nemen. Zij moeten dan beslissen om onder voorwaarden in de tweede helft van 2005 te beginnen met onderhandelingen. Turkije moet dan wel doorgaan met het invoeren van de hervormingen."

Timmermans noemt het verstandig dat de Europese Commissie geen datum noemt voor het begin van de onderhandelingen, omdat de strafrechthervormingen nog niet volledig duidelijk en ingevoerd zijn. Timmermans verwacht dat die onderhandelingen zeker tien tot vijftien jaar kunnen duren.

Ze zullen niet automatisch leiden tot toetreding. "Turkije moet wel blijven voldoen aan de criteria. Anders moeten we onmiddellijk stoppen met onderhandelen. En uiteindelijk blijft het een politiek besluit of Turkije toetreedt."

De PvdA wil dat de Tweede Kamer een eigen Kamerlid aanstelt als rapporteur voor het onderhandelingsproces. Die zou alles op de voet moeten volgen en daarover regelmatig de collega-Kamerleden moeten informeren.

Timmermans meent dat de EU "terecht strenger" is tegenover Turkije, dan tegenover de tien Oost- en Midden-Europese landen die in mei toetraden tot de EU. "Turkije is een groot land en de kloof tussen EU en Turkije is vele malen groter dan met de net toegetreden landen."

De Europese Unie moet voor toetreding wel zorgen dat het systeem van rondpompen van geld via de structuurfondsen en het gemeenschappelijk landbouwbeleid is hervormd, aldus Timmermans.

De PvdA vindt het tot slot verstandig dat de EU nu al een overgangsperiode bedingt voor het vrij verkeer van werknemers.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief