Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Onderhandelingen zegen voor integratie Turken'

6 okt 04

Onderhandelingen met Turkije over een lidmaatschap van de Europese Unie vormen een zegen voor de integratie van Turken in Nederland. Vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap in Nederland noemen de beslissing van de Europese Commissie daarom verheugend. "Turken horen er nu bij", verklaarde voorzitter A. Tonca van de Turks Islamitische Culturele Federatie (TICF) in een eerste reactie.

Het begin van de onderhandelingen zal een "grootse bijdrage" leveren aan de integratie, zei vice-voorzitter K. Akdemir van het Inspraak Orgaan Turken (IOT). "Veel oude allochtonen zullen zich nog beter thuisvoelen in Nederland en zichzelf niet meer als deel van een minderheid beschouwen."

Europa heeft Turkije nodig om uit te groeien tot een volwaardige multiculturele samenleving, meent het IOT. De Turken verwachten niet dat toetreding van Turkije ervoor zal zorgen dat er meer landgenoten naar Nederland komen. Het IOT zegt dat veel Turken door de sterkgroeiende economie in hun vaderland zelfs een terugkeer overwegen.

Verder biedt de toelating van Turkije tot de EU een impuls voor orde en veiligheid in Nederland, aldus het IOT. Akdemir: "Turkije is geen last, maar een lust."

Evenals over de beslissing van de Europese Commissie is de TCIF niet verrast over de voorwaarden die worden gesteld. "Veel hervormingen zijn op papier al doorgevoerd. Met het begin van de onderhandelingen kunnen veranderingen daarom snel in de praktijk worden gebracht", aldus Tonca over onder meer uitbreiding van de rechten voor vrouwen en minderheden, vrijheid van meningsuiting en geloof en respect voor de mensenrechten.

De onderhandelingen beginnen als het aan de TICF ligt zo snel mogelijk. Tonca: "Laten we de vaart erin houden en snel beginnen met onderhandelen; liever gisteren dan morgen."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief