Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderhandelingen over bestand in Bagdad

6 okt 04

In Irak onderhandelen aanhangers van de opstandige geestelijke Muqtada al-Sadr en de interim-regering over een bestand in Sadr-City, het bolwerk van al-Sadr in Bagdad.

Volgens een zegsman van al-Sadr is er nog geen overeenkomst omdat nog niet aan alle voorwaarden van de geestelijke is voldaan. "Er is nog geen akkoord", aldus Abdel Hadi al-Daraji woensdag.

Een bron nabij al-Sadr zei dat die onder meer eist dat de VS stoppen met het bestoken van Sadr-City en zijn aanhangers niet meer arresteren. Verder moeten aangehouden militieleden worden vrijgelaten.

Bovendien wil al-Sadr dat geleden schade van de gevechten van afgelopen weken wordt vergoed. Volgens de bron is het overleg woensdagmorgen zonder resultaat beëindigd, maar wordt het later op de dag hervat.

De interim-regering heeft de nationale veiligheidsadviseur Kassim Daoud aangesteld om te onderhandelen met stamleiders die nauwe banden onderhouden met al-Sadr. Daoud eist dat de militie de wapens inlevert.

Sadr-City is een verpauperd stadsdeel van de hoofdstad. Er wonen ongeveer 2,5 miljoen sjiieten. De afgelopen dagen bestookten Amerikaanse gevechtsvliegtuigen delen van Sadr-City om de militie van al-Sadr te breken.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief