Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA: Turkije niet klaar voor onderhandelen

6 okt 04

Turkije is volgens het CDA nog niet klaar om te beginnen met onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie. Het is ook nog te vroeg om een datum te noemen voor het begin van dergelijke onderhandelingen, stelde fractievoorzitter Verhagen woensdag in een reactie op het rapport van de Europese Commissie.

Het kabinet krijgt van de CDA-fractie met de huidige stand van zaken geen mandaat om bij de EU-top in december te pleiten voor een begin van de onderhandelingen. Verhagen brengt daarmee zijn partijgenoten premier Balkenende en minister Bot (Buitenlandse Zaken) in een zeer lastige positie.

Waarnemend premier Zalm zei woensdag in een reactie op de uitlatingen van Verhagen dat "het CDA kennelijk sneller kan lezen" dan het kabinet. "Wij gaan het commissierapport eerst grondig bestuderen." Zalm gaat ervan uit dat als het kabinet met "een doorwrocht standpunt" komt, dat ook "invloed zal hebben" op de Tweede Kamer.

Verhagen nam woensdag afstand van het oordeel van de Europese Commissie dat Turkije klaar is voor de onderhandelingen. Volgens de CDA-fractievoorzitter strookt de analyse van de commissie niet met de aanbevelingen. Hij meent dat de hervormingen weliswaar op papier rond zijn, maar nog onvoldoende zijn ingevoerd in de praktijk.

"Zodra Turkije voldoet aan de politieke criteria, beginnen we met onderhandelingen. Dat kan nu nog niet. Er ligt nog een te groot gat tussen de hervormingen op papier en in de werkelijkheid", aldus Verhagen.

Hij is het niet eens met partijgenoot minister Bot van Buitenlandse Zaken die eerder woensdag de verwachting uitsprak dat de onderhandelingen met Turkije in de tweede helft van 2005 kunnen beginnen, als de EU-leiders in december het licht op groen zetten. "Voorbarig", oordeelt Verhagen over Bots opmerkingen. "Wij zijn altijd tegen het noemen van data geweest", aldus Verhagen. "We moeten spreken met het kabinet over hoe we zeker stellen dat Turkije doorgaat met hervormen. Ook moet zeker zijn dat we niet beginnen met onderhandelen, voordat Turkije voldoet aan de criteria."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief