Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslag op Nederlands konvooi Irak

7 okt 04

Op een Nederlands militair konvooi is donderdagochtend in het zuiden van Irak een aanslag gepleegd. Aan de rand van de stad Ar Rumaythah vond een explosie plaats, toen het Nederlandse konvooi van acht voertuigen passeerde.

Eén Nederlandse militair van de Koninklijke Landmacht is gewond geraakt en behandeld in het mobiele veldhospitaal op de basis in As Samawah. Hij maakt het naar omstandigheden goed en heeft zelf zijn familie ge‹nformeerd, aldus een woordvoerster van de landmacht.

De explosie had plaats rond tien uur lokale tijd, negen uur in de ochtend Nederlandse tijd. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en de Koninklijke Marechaussee onderzoeken de aanslag.

Bij de explosie raakte een voertuig ernstig beschadigd. Een tweede voertuig raakte licht beschadigd, maar kon wel verder rijden. Direct na de aanslag werd de hulp ingeroepen van Apache-gevechtshelikopters en een snelle-reactiemacht (QRF, Quick Reaction Force). Het konvooi, afkomstig uit As Samawah, is later doorgereden naar Ar Rumaythah. De QRF beveiligt het beschadigde voertuig dat niet meer verder kon rijden.

De zogeheten 'alertheidsstatus' voor de Nederlandse militairen in Irak is na het incident niet gewijzigd, aldus de landmacht. Het contingent van ongeveer 1350 Nederlandse militairen in de zuidelijke Iraakse provincie Al Muthanna is de afgelopen maanden vaker doelwit geweest van aanslagen. Op 10 mei kwam sergeant-1 Dave Steensma van de Koninklijke Landmacht om het leven bij een aanslag met handgranaten. Een andere militair raakte gewond.

Op 14 augustus overleed wachtmeester-1 Jeroen Severs van de Koninklijke Marechaussee toen zijn patrouille in een hinderlaag werd beschoten. Bij deze aanslag raakten vijf andere militairen ernstig gewond.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief