Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Peter R. de Vries brengt computer maandag terug

8 okt 04

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is van plan de computer van fraudeofficier J. Tonino maandag aan het parket in Amsterdam over te dragen, zei hij vrijdag. De Vries kreeg vrijdag per fax een brief waarin hoofdofficier van justitie L. de Wit in Amsterdam daarom verzocht.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de computer hebben om te onderzoeken wat voor informatie in de machine zit. Dan kan worden geconstateerd of lopende onderzoeken schade hebben opgelopen. Tonino, die tot 1 juli bij het Amsterdamse parket werkte, behandelde onder meer de onderzoeken rond de in mei vermoorde Willem Endstra en voormalig Philips-topman Cor Boonstra.

Tonino zette zijn computer eind juni bij het grofvuil, omdat hij dacht dat er een virus op zat. Een taxichauffeur die het ding vond, kreeg het apparaat echter aan de praat en bracht het naar Peter R. de Vries. Tonino zei zelf de computer al anderhalf jaar niet meer te gebruiken.

Minister Donner van Justitie zei donderdagavond in de Kamer dat Tonino, die inmiddels bij het functioneel parket werkt, vooralsnog niet strafbaar is. Er was geen opzet in het spel. Donner moest de Kamer uitleg over de kwestie geven.

Het OM werd vorige week van de handelwijze van Tonino op de hoogte gesteld. Als het onderzoek op de computer is afgerond, neemt het een besluit over het aanblijven van de fraudeofficier.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief