Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Britse gijzelaar kort ontsnapt voor onthoofding'

9 okt 04

De Britse gijzelaar Kenneth Bigley, waarvan vrijdag bekend werd dat hij dood is, wist voor zijn onthoofding korte tijd aan zijn gijzelnemers te ontsnappen. Dat is zaterdag vernomen van Iraakse opstandelingen.

Met hulp van een van zijn bewakers zou Bigley op de vlucht zijn geslagen, maar na een half uur weer gevangen zijn genomen in de buurt van Latifiya, een plaats ten zuidwesten van Bagdad waar hij vermoedelijk werd vastgehouden.

Op een video-opname was vrijdag te zien hoe de 62-jarige Brit werd onthoofd. Bigley las een verklaring voor met zes gemaskerde personen achter hem. Nadat hij was uitgesproken, sneed een van hen zijn keel af.

Bigley werd op 16 september ontvoerd door de groep van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi, samen met twee Amerikanen. De ontvoerders wilden dat alle vrouwelijke gevangenen in Irak worden vrijgelaten. Om hun eisen kracht bij te zetten hadden ze de twee Amerikaanse gijzelaars al vermoord.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw heeft vrijdag toegegeven dat er voor de onthoofding contact is geweest met de kidnappers. Dat verliep via een man die zich bij de Britse ambassade in Bagdad had aangeboden als bemiddelaar. Londen heeft ontkend dat er een poging is ondernomen om Bigley te bevrijden.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief