Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeventien doden bij aanslag Bagdad

10 okt 04

De Iraakse hoofdstad Bagdad is vanmorgen opgeschrikt door een nieuwe zelfmoordaanslag. Daarbij zijn zeker 17 mensen om het leven gekomen, onder wie zeven vrouwen.

Een auto vol met explosieven ontplofte in de buurt van diverse ministeries en ee politieacademie. Het explosief zou voortijdig zijn afgegaan.

Volgens een politiewoordvoerder was het opleidingscentrum van de politie waarschijnlijk het doelwit van de zelfmoordaanslag. Op het moment van de explosie bevonden zich veel recruten bij de politieschool. De meeste slachtoffers zijn voorbijgangers.

Het was de derde aanslag met een autobom deze ochtend in Bagdad. Bij een aanslag op een Amerikaanse patrouille raakte een Amerikaanse militair gewond, de tweede aanslag was in Sadr-stad, daarbij vonden zeker drie Irakezen de dood.

Verrassing
De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, brengt Irak vandaag een verrassingsbezoek. In juni was hij daar voor het laatst, toen de macht werd overgedragen aan de Iraakse interimregering.

In West-Irak ontmoette hij Amerikaanse mariniers die in de Iraakse provincie al-Anbar tegen opstandelingen vechten. Rumsfeld zei tegen de 1500 militairen dat de kans groot is dat zij tot het voorjaar in Irak blijven.

De VS zal waarschijnlijk meer troepen naar Irak sturen de komende maanden, zei Rumfsfeld. Die manschappen zijn nodig om de Iraakse verkiezingen in januari in goede banen te leiden.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief