Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon: stemming Gazaplan op 25 oktober

11 okt 04

De rechtse Israëlische premier Ariel Sharon heeft maandag aangekondigd dat er over twee weken, op 25 oktober, een stemming in het parlement, de Knesset, is over zijn omstreden plan om de Gazastrook te ontruimen. Ultranationalistische parlementariërs, die fel gekant zijn tegen zijn voorstel, onderbraken hem tijdens zijn toespraak voor de Knesset voortdurend met gejoel.

Sharon wil de Israëlische troepen en de zo'n 8000 kolonisten op de Gazastrook volgend jaar zomer terugtrekken. De premier had eerder aangegeven dat hij zijn voorstel pas begin november aan de Knesset wilde voorleggen. Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Israëlische bevolking voor terugtrekking is, maar binnen de Likud-partij van Sharon is veel weerstand tegen zijn plannen.

De regering-Sharon heeft sinds het vertrek van een aantal extreem rechtse partijen uit de coalitie geen meerderheid meer in het 120 zetels tellend parlement. Maar de linkse oppositie van Arbeidspartij en Meretz heeft laten weten het Gazaplan te steunen. Sharon overleefde later twee moties van wantrouwen. De Knesset stemde met 60 tegen 52 tegen een motie van de Arbeidspartij die gericht was tegen het sociale en economische beleid van de regering.

Ook een motie van wantrouwen van Israëlisch-Arabische partijen redde het niet. Daarentegen verwierp een meerderheid van parlementariërs (53 tegen 44) de toespraak van Sharon. De motie heeft verder geen gevolgen, maar vormt een symbolische tegenslag voor het Gazaplan en geeft opnieuw aan hoe wankel de positie van de premier is.

Overigens zei een naaste adviseur van Sharon vorige week dat het eenzijdige Gazaplan een opzettelijke poging van Sharon is om de zogenoemde 'routekaart', het vredesplan voor het Midden-Oosten van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland, te ondermijnen. Maar Sharon herhaalde maandag in het parlement dat hij vasthoudt aan het plan, dat onder meer de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat behelst.

De grootste organisatie van de joodse kolonisten, Yesha, heeft voor deze week demonstraties aangekondigd tegen de evacuatie van alle 21 nederzettingen op de Gazastrook en vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Voor donderdag en de dagen erna zijn acties in honderd Israëlische steden en nederzettingen aangekondigd.

Zondag moet het hoogtepunt volgen met het vertonen van beelden van de demonstraties op een groot videoscherm vlakbij het kantoor van Sharon in Jeruzalem.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief