Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook bejaardenhuizen weigerden homoblad

11 okt 04

Tientallen Nederlandse bejaardenhuizen hebben recentelijk speciale edities van een homoblad afgewezen. De Gaykrant, het oudere broertje van Expreszo, heeft eerder dit jaar een promotie-editie verspreid onder bejaardentehuizen om vooroordelen en discriminatie jegens bejaarde homoseksuelen weg te nemen. Veel directeuren stuurden het blad terug, omdat de bewoners van hun tehuis daar geen behoefte aan zouden hebben.

Dat meldde hoofdredacteur van de Gaykrant, Henk Krol, maandag. "We wilden een heersend taboe doorbreken", stelt hij. "Ook ditprobleem wordt door de politiek danig onderschat: homoseksualiteit is in tehuizen nog steeds een verzwegen onderwerp. De status die je in zo'n tehuis hebt hangt toch af van het aantal kleinkinderen dat in het weekend langskomt. Het is voor homo's verschrikkelijk om in zo'n afhankelijke omgeving een outcast te zijn."

Van de 2400 aangeschreven bejaardentehuizen namen slechts twaalf het aanbod aan voor een gratis abonnement op de Gaykrant. Tientallen tehuizen stuurden de speciale gratis editie terug met het verzoek "hen niet lastig te vallen met dit soort verderfelijke rotzooi".

De afgelopen week gebeurde vrijwel hetzelfde met een speciale uitgave van het homojongerenmagazine Expreszo. Tientallen christelijke en 'zwarte' scholen stuurden de mede door het ministerie van Onderwijs gesubsidieerde blad terug, omdat de schoolleidingen negatieve reacties van leerlingen en ouders vreesden.

Minister Van der Hoeven van Onderwijs gaat opheldering vragen bij de desbetreffende scholen. De Tweede-Kamerfracties van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks gaan staatssecretaris Ross van Welzijn vragen om concrete plannen en meer geld om de homo-emancipatie in Nederland te bevorderen.

De Gaykrant hoopt echter dat het signaal van de Kamerfracties zich niet beperkt tot Nederland. "De Italiaan Rocco Buttiglione staat op de nominatie benoemd te worden tot eurocommissaris van justitie", zegt Krol. "Deze man laat in het Europees Parlement doodleuk weten dat hij homoseksualiteit ziet als een zonde. Minister Bot moet namens Nederland stelling durven nemen tegen zulke achterhaalde denkbeelden die dwars ingaan tegen alle tolerantie waar we hier in Nederland voor zeggen te staan."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief