Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'VS laten Al-Qaeda kopstukken verdwijnen'

12 okt 04

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA houdt zeker elf kopstukken van al-Qaeda vast op geheime overzeese plekken waar sommigen naar verluidt zouden worden gemarteld. De verdachten zijn opgepakt zonder dat hun familie is ingelicht, het Rode Kruis krijgt geen toegang tot ze en soms wordt niet eens bevestigd dat ze worden vastgehouden, zo maakte de Amerikaanse mensenrechtenbeweging Human Rights Watch (HRW) dinsdag bekend.

HRW spreekt van Latijns-Amerikaanse praktijken van Washington. "Verdwijningen waren een handelsmerk van Latijns-Amerikaanse militaire dictaturen in hun 'vuile oorlog' tegen vermeende
subversieven", aldus onderzoeker Reed Brody van de organisatie. "Nu zijn het tactieken waarvan de Verenigde Staten zich bedienen in het conflict met al-Qaeda", meent Brody.

Washington maakt zich door deze handelswijze schuldig aan grove schendingen van het internationaal recht. Volgens HRW hebben de VS internationale verdragen geratificeerd waarmee ze zich hebben verbonden aan het internationaal recht dat dergelijke uitwassen expliciet verbiedt.

(Bron: (ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief