Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van der Knaap steekt 'voelhorens' uit

12 okt 04

Premier Balkenende moet de regie nemen in het conflict tussen vakbeweging en kabinet. Die boodschap heeft staatssecretaris Van der Knaap dinsdag gehad in zijn "verkennende" gespreken met de sociale partners.

Van der Knaap ontving dinsdag achtereenvolgens bestuurders van de vakcentrales CNV, MHP en van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Maandag had hij al gesproken met de FNV en ondernemersorganisatie VNO-NCW.

De staatssecretaris moet zijn "voelhorens" uitsteken om te zien of kabinet en sociale partners weer met elkaar in gesprek kunnen komen, zo legde vice-premier Zalm dinsdag in de Tweede Kamer uit. De staatssecretaris doet dat op verzoek van minister De Geus van Sociale Zaken. Hij heeft volgens Zalm "een losse opdracht".

Zalm verwacht dat Van der Knaap eind van deze week verslag uitbrengt aan De Geus, hemzelf en premier Balkenende. De vice-premier noemde het schadelijk dat de verkenningspoging in de publiciteit is gekomen, waardoor er een "hype" is ontstaan. "Om effectief te zijn moet zoiets in stilte gebeuren."

Dat vindt ook MKB-voorzitter L. Hermans, die eerder dinsdag forse kritiek uitte op de manier waarop het kabinet opereert in het conflict met de vakbeweging. Het conflict vormt een bedreiging voor het herstel van de economie, aldus Hermans. Vakcentrale CNV pleitte bij Van der Knaap voor bemiddeling door SER-voorzitter Wijffels. "Maar dan moet het kabinet niet vooraf allerlei voorwaarden stellen", zei bestuurder R. van Splunder.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief