Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Lichaam Bigley bij Bagdad gedumpt'

12 okt 04

Het lichaam van de Brit Kenneth Bigley, vorige week vermoord door zijn ontvoerders, is ten zuiden van Bagdad gedumpt. Dat hebben bronnen rond het onderzoeksteam dinsdag gezegd.

De 62-jarige Brit werd al drie weken gevangen gehouden toen hij donderdag werd onthoofd door aanhangers van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi. De Britse ambassade in Irak zegt niet te weten waar Bigley's lichaam is.

Vanuit een moskee in het Britse Birmingham is een condoleanceregister voor Bigley gestolen. Ook een foto van de Brit is meegenomen. Dat is vermoedelijk al zaterdag gebeurd, maar is dinsdag bekendgemaakt. Het was de bedoeling om het boek uiteindelijk aan Bigley's familie te geven om zo te laten zien dat de moslimgemeenschap de moord veroordeelt.

De aan al-Qaeda gelieerde Iraakse beweging Ansar al-Sunna heeft op het internet een video verspreid waarop te zien is hoe een Iraakse sjiiet wordt onthoofd. De opstandelingen beschuldigen hem ervan een spion te zijn van het Amerikaanse leger.

Volgens Ansar al-Sunna behoort het slachtoffer, Ala al-Malik, tot de stroming van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr. Hij zou "een van de gevaarlijkste spionnen" zijn en al sinds de val van Bagdad in april 2003 "samenwerken met het Amerikaanse leger".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief