Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fallujah keert zich tegen buitenlandse strijders

13 okt 04

Bewoners van de opstandige Iraakse stad Fallujah keren zich steeds meer tegen de buitenlandse vechters in hun stad. In de afgelopen weken hebben lokale strijders al vijf niet-Iraakse Arabieren vermoord. Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post woensdag.

De relatie tussen de lokale opstandelingen en die van buiten Irak verslechtert omdat er grote meningsverschillen bestaan over de manier waarop de Amerikaanse bezetting moet worden bestreden. De inwoners van Fallujah vrezen een grote vernietigende Amerikaanse aanval op de stad als de aanvallen en aanslagen op coalitietroepen en de Iraaks hulptroepen doorgaan en de buitenlanders in Fallujah blijven. De buitenlandse vrijwilligers willen juist hun terreurcampagne opvoeren.

De stad, vijftig kilometer van westen van Bagdad, ligt in het hart van de soennitische driehoek. Sinds een Amerikaanse belegering in april is Fallujah feitelijk in handen van de opstandelingen. De autoriteiten zien de stad als centrum van terroristen en criminelen, onder wie de groep van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi. In de laatste weken is de stad daarom geregeld gebombardeerd.

Veel mensen uit Fallujah vrezen dat een aanval van de VS hun stad zal verwoesten. Door de dreiging van een grootscheepse aanval willen steeds meer mensen in Fallujah dat deze terroristische groepen vertrekken, vrijwillig of gedwongen.

Ook de religieuze overtuigingen van de buitenlanders zijn vaakn een doorn in het oog van de lokale bevolking. Vrouwen die niet geheel gesluierd zijn, worden door de buitenlandse strijders gedwongen om hun gezicht geheel te bedekken, heel ongebruikelijk in Irak. Ook het extreme geweld van de terroristen, zoals onthoofdingen en zelfmoordaanslagen, gaat veel inwoners van Fallujah te ver.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief