Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Geus vindt staking niet verstandig

13 okt 04

Minister De Geus van Sociale Zaken vindt de stakingen in het openbaar vervoer die donderdag plaatsvinden "niet nuttig en niet verstandig. Veel mensen zullen zich afvragen waarom zij de dupe moeten worden van het conflict tussen kabinet en vakbeweging", aldus de minister woensdag.

De Geus toonde zich positief over de verkenning die staatssecretaris Van der Knaap van Defensie op zijn verzoek verricht bij de sociale partners om te zien of de partijen weer met elkaar in gesprek kunnen komen. Oud-CNV-bestuurder Van der Knaap doet volgens hem "nuttig werk".

De minister wilde niet zeggen wat de staatssecretaris hem tot dusver heeft gerapporteerd en wanneer die zijn eindverslag uitbrengt. Fractieleider Halsema van GroenLinks zei woensdag te hebben vernomen dat dat laatste donderdag gebeurt. Zij wil dat vice-premier Zalm daar dan schriftelijk de Tweede Kamer over rapporteert. Volgens goed ingevoerde bronnen heeft Van der Knaap echter nog een paar dagen langer nodig.

Net als de sociale partners ziet De Geus uit naar de terugkeer van premier Balkenende, die al enkele weken in het ziekenhuis ligt. "Het is prima als hij de eindverantwoordelijkheid neemt. Hij is de premier. Maar dat betekent niet dat er in de tussentijd niets moet gebeuren."

De Geus toonde zich niet uit het veld geslagen door de massale kritiek op de levensloopregeling, die maandag tijdens een door de Tweede Kamer gehouden hoorzitting werd geuit. Zowel sociale partners als banken, verzekeraars en externe deskundigen zien niets in deze regeling voor verlofsparen, die in de plaats moeten komen van VUT en prepensioen.

Het kabinet gaat volgens De Geus goed nadenken over wat het met de kritiek aan moet. De minister liet doorschemeren ruimte te zien in de wens van regeringsfracties CDA en D66 om de mogelijkheden van de levensloopregeling te verruimen. Het kabinet wil dat werknemers maximaal 150 procent van hun loon kunnen sparen. De twee fracties willen daar 250 procent van maken. In dat geval zouden werknemers via de levensloopregeling al met 61,5 jaar met pensioen kunnen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief